top of page

Over streekvis

Midden in de betuwe, tussen de fruitbomen ligt viskwekerij Streekvis. Streekvis is voortgekomen uit, en onderdeel van, mijn consultancy bedrijf New Gills. Ik heb altijd de jongensdroom gehad om mijn eigen viskwekerij te beginnen en met streekvis is deze droom in vervulling gegaan. Na meerdere jaren actief te zijn geweest in de viskweek ben ik de vissoort tegen gekomen die, in mijn ogen, de ideale vis is om te gaan kweken: de beekridder. 

Een unieke vis die een herkenbare smaak heeft, maar toch onderscheidend is.

Betuwse beekridder

Beekridder(salvelinus alpinus) kent vele namen, zoals trekzalm, riddervis of ridderforel maar is vooral bekend onder zijn engelse naam Arctic charr. Beekridder is een salmonide met een herkenbare smaak, maar met een unieke, eigen structuur. De vis heeft een zacht romige zalmsmaak en een mooie malse structuur. het uiterlijk van beekridder onderscheidt zich door zijn oranje buik, witte stippen op de flank en een donkere rug.  Het vlees is zachtroze van kleur, vergelijkbaar met die van wilde zalm. Beekridder kan op dezelfde wijze worden klaar gemaakt als zalm. De vis laat zich uitstekend roken en kan ook prima rauw gegeten worden. De betuwse beekridder is dus het lokale zalm alternatief!

Duurzame keuze

De betuwse beekridder wordt op zo'n eerlijk mogelijke en duurzaam mogelijke wijze gekweekt.
De vis is antibiotica- en chemicaliënvrij en het gebruikte voer is GMO vrij. Bij de kweek wordt gebruikt gemaakt van het zogenoemde ‘recirculatie technologie’. Bij deze techniek wordt water gezuiverd en hierdoor wordt watergebruik geminimaliseerd. Ook wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamd lagedruksysteem om energieverbruik te minimaliseren. Het voergebruik is uiterst efficiënt. Om een kilo beekridder te kweken is slechts 950gram voer nodig. De betuwse beekridder scoort om deze redenen groen op de viswijzer!

Voor meer informatie kijk op: https://www.goodfish.nl/vissoort/beekridder-producent

De kweek

De cyclus van de kweek loopt van ei tot filet. Hierdoor is er veel controle over het welzijn van de vis en de kwaliteit van het eindproduct. Twee maal per jaar worden er bevruchte eieren uitgebroed. Dit is een delicaat proces. De eieren moeten bij een lage temperatuur van rond de 6 graden Celcius heel rustig ontwikkelen. Na meerdere weken komen de eieren uit en komt er een larve met dooierzak uit het ei. De larven kunnen nog niet eten en moeten eerst nog verder groeien en op hun dooierzak teren. Na meerdere weken hebben de larven hun dooierzak verteerd en kan het voeren beginnen. De larfjes beginnen nu harder te groeien. Als de larven flink beginnen te eten en rond de 0.3gram wegen, gaan ze over naar de kweekssystemen. hier groeien ze in iets meer dan een jaar uit naar hun eindgewicht van rond de 500gram. In dit jaar worden de vis regelmatig gesorteerd en verdeeld over meerdere tanks. Als de vis zijn eindgewicht heeft gehaald wordt de vis humaan afgedood en verwerkt tot eindproduct. Doordat er twee keer per jaar eieren worden ingenomen is strteekvis in staat om het gehele jaar door vis te kunnen leveren.

arctic charr fingerlings

Producten

De beekridder is in 3 varianten te verkrijgen:

-Hele vis 

- Beekridder filet

- Warmgerookte beekridder

De gerookte beekridder wordt gerookt op een mix van eiken en fruitbomenhout. Hierdoor krijgt de vis een extra betuwse twist.

geinteresseerd geraakt?

Ben je geinteresseerd in de betuwse beekridder? Je kan streekvis ook volgen op facebook:

https://www.facebook.com/Streekvis

Ben je geinteresseerd om dit unieke visje op je menukaart te zetten, in je winkel op te nemen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op via: info@streekvis.com 

bottom of page